• ARTtikeltje 4: Kunst & cultuur

  23 januari 2015

  Er schijnt een verband te zijn tussen kunst en cultuur. De twee woorden worden vaak samen gebruikt. Maar wat is ‘cultuur’ dan?

   

  Het woord ‘cultuur’ komt van het Latijnse woord ‘colere’. Dat betekent zoiets als ‘de grond ploegen’. In die betekenis wordt het nog gebruikt. Grond wordt ‘in cultuur gebracht’. Als er iets wordt gekweekt dan heet dat een cultuur. Dat kan variëren van rozencultuur tot bacteriecultuur. Bij rozen gaat het dan om ‘veredeling’, het kweken van een bepaald type roos. Er wordt steeds verder doorgekweekt om bepaalde kenmerken beter uit te laten komen.

   

  Van daaruit is de andere betekenis van ‘een cultuur’ te begrijpen. Het gaat dan niet om bloemen, maar om mensen. Binnen ‘een cultuur’ ontwikkelen zich bepaalde kenmerken. De mensen in die groep gaan een bepaald gezamenlijk gedrag vertonen. Ze krijgen gezamenlijke normen en waarden, tradities en rituelen, een leefstijl. Dat uit zich dan weer in een stijl van bouwen, kleden, eten, muziek, enzovoorts.

   

  Zo komen we tot de betekenis van ‘cultuur’. Culturele uitingen: alles wat de mens – of een groep mensen, een subcultuur- kenmerkt. Dat is dus eigenlijk alles, behalve de natuur. Het kan architectuur, kleding, eten, muziek, beeldende en podiumkunsten, etiquette, tradities en nog veel meer betreffen.  Door ‘kunst en cultuur’ in één adem te noemen wordt het aspect ‘kunst’ verbreed tot ‘alle kunsten’. Het aspect ‘cultuur’ wordt dan juist versmald tot enkel die culturele uitingen die met kunst te maken hebben.

   

  Enerzijds betreft ‘cultuur’ dus dingen waarin groepen mensen van elkaar verschillen, anderzijds dingen die mensen met elkaar gemeen hebben. Het kan beperking betekenen, of juist ontwikkeling.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 190 keer bekeken

 • ARTtikeltje 3: Creativiteit

  9 januari 2015

  Creatief

  Creëren, creatie, creativiteit, creatief denken, creatief zijn

   

  Creëren betekent: scheppen. Scheppen is niet zomaar ‘maken’. Een belangrijk aspect van scheppen is het bedenken of ontwerpen. Iemand die een ‘creatie’ ontwerpt kan die zelfs door anderen laten maken, maar is toch de schepper ervan. Iemand kan ‘creatief denken’ en zo tot heel aparte ideeën komen … die misschien niet uitvoerbaar zijn. Toch zijn die ideeën -de gedachten- dan wel gecreëerd! 

   

  Het is mijn overtuiging dat ieder mens creativiteit in zich heeft. Dat baseer ik op Genesis 1:27 (de bijbel). Daar staat namelijk dat God de mens schiep ‘naar Zijn beeld’. God is de Ontwerper en Schepper van alles wat er is. Als wij ‘naar Zijn beeld’ zijn, dan zijn wij ook ontwerpers, scheppers. Het gaat dan om het geestelijke vermogen, want God is een geestelijk wezen. Ieder mens heeft dus het vermogen in zich om creatief te denken.

   

  Dat vermogen tot creativiteit komt er echter niet bij ieder mens uit. Veel mensen hebben nooit geleerd om hun creativiteit te gebruiken. Misschien werden ze als kind niet gestimuleerd om zelf dingen te bedenken. Misschien hadden ze fantasieloze speeltjes en werden ze al heel jong voor de TV gezet. Daardoor wordt creativiteit al in de kiem gesmoord.

   

  Als er geen materialen zijn, dan bedenkt een creatief kind wel een manier om toch z’n creatieve ideeën uit te voeren. Kinderen kunnen met zand, stokjes en steentjes prachtige dingen maken! Als de ouders dat echter verbieden, omdat het kind er vies van wordt … dan werken ze de creativiteit tegen!

   

  Als ouders wachten met het geven van kleur- en knutselmaterialen ‘totdat het kind er aan toe is’ … dan komt het kind er misschien nooit aan toe. Zodra een kind iets met z’n handje kan vasthouden is het in staat zich creatief te uiten. De ouders moeten dat wel een beetje ‘sturen’, anders uit het kind z’n creativiteit overal op: de muur, de vloerbedekking, het tafelkleed, enz. Maar dat ‘sturen’ hoeft niet verder te gaan dan een flink stevig stuk papier (bijvoorbeeld behangpapier) te geven en er op te letten dat kleurkrijtjes alleen daarop gebruikt worden (dikke kleurkrijtjes zijn heel geschikt voor kleine peuterhandjes).

   

  Maar … jij bent geen klein kind meer. Je hebt al een heel verleden achter je. In dat verleden ben je misschien helemaal niet gestimuleerd om je creatief te uiten! Je weet niets te bedenken en je kunt nog geen poppetje tekenen … Niet getreurd!

   

  Zoals ik al zei zit creativiteit in ieder mens. Dus ook jij hebt het in je. Misschien zit het heel diep weggestopt. Maar je kunt het ‘ophalen’. Je kunt leren de creativiteit die jij in je hebt, te uiten. Echte creativiteit bedoel ik, het vermogen om zelf iets te bedenken en dat uit te voeren. Natuurlijk kun je dat niet zomaar ineens … Neem er de tijd voor.

   

  Bedenk eerst wat jij leuk zou vinden om te doen. Dat is heel persoonlijk. Er zijn mensen die willen schilderen, terwijl anderen gedichten willen schrijven en weer anderen een mooie tuin willen aanleggen. Dat zijn allemaal activiteiten waarbij je creativiteit goed kunt gebruiken. Maar je hebt meer nodig dan alleen creatieve ideeën, je moet ook vaardigheden aanleren.

   

  Weet je wat zo leuk is: als je begint de vaardigheden aan te leren … dan komen de creatieve ideeën ook wel. Die zaten tenslotte al in je geest! Doordat je bezig bent met de vaardigheden, vinden de ideeën een ‘weg’ om tevoorschijn te komen. Ga dus gewoon een cursus volgen om iets te leren dat jou leuk lijkt! Je zult merken: hoe meer je bezig bent met wat je leuk vindt, hoe meer creatieve ideeën er in je op komen! 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 244 keer bekeken

 • ARTtikeltje 2

  26 december 2014

  Over wat voor onderwerpen ga ik mijn ARTtikeltjes schrijven? Ik zie op internet vaak vragen die met kunst te maken hebben. Mensen stellen zulke vragen op Facebook, LinkedIn of het SchilderenEnzo-forum. Het zijn heel verschillende vragen. Een vraag kan gaan over een teken- of schildertechniek, over materialen, maar ook over kunst verkopen of over kunstgeschiedenis. Er komen reacties met allerlei verschillende meningen en ervaringen.

   

  Ik houd ervan antwoorden op zulke vragen te geven. Ik vind het leuk mijn mening, of mijn kennis op dat gebied, te delen. Omdat ik dit al een paar jaren doe heb ik bepaalde vragen, of verwante vragen, meermaals langs zien komen. Iemand kan nieuw zijn in een groep, of heeft om een andere reden het eerdere topic niet gezien. Het kan ook zijn dat de eerdere discussie afdwaalde en dat de reacties geen van allen bevredigend waren. Bepaalde punten blijven ‘hete hangijzers’.

   

  Over zulke vragen, antwoorden, meningen en ervaringen zullen mijn ARTtikeltjes gaan. Als ik ergens in een van mijn groepen of forums een onderwerp oppik, dan ga ik daar gewoon over schrijven. Hoe ik het zal schrijven, wat ik erin ga zetten, dat kan per keer heel verschillend zijn. Soms zal ik meerdere ARTtikeltjes over hetzelfde onderwerp schrijven. Misschien wil ik meerdere zienswijzen of standpunten belichten. Misschien is er gewoon heel veel over te schrijven, teveel voor één ARTtikeltje.

  Dit was het voor deze keer. Tot ziens. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 192 keer bekeken

 • ARTtikeltje 1

  25 december 2014

  ARTtikeltje

  Artiest, artistiek, artisticiteit, artistiekeling, …

  ‘Art’ betekent ‘kunst’. Waar komt het woord vandaan? Zoals zoveel woorden: uit het Latijn, de taal van de Romeinen. Het woord ‘artis’ (van ‘ars’) betekende kunst en kunde of kennis.

   

  Bij de Romeinen werd iemand niet zomaar kunstenaar. Kunstenaars waren mensen die veel geleerd hadden. Ze maakten niet zomaar een schilderij of beeldhouwwerk. Ze kenden de achtergrond van hun onderwerp. Ze moesten ook praktische kennis hebben, want ze maakten hun eigen materialen.

   

  Sinds die tijd is er veel veranderd. Nu bedoelen we met een ‘artiest’ iemand die optreedt. Het kan zowel een zanger, danser, circusartiest, acteur als beeldend kunstenaar zijn. Als we zeggen dat iemand ‘artistiek’ is, bedoelen we lang niet altijd dat diegene een artiest is! Soms hebben we het over iemands uiterlijk. We spreken ook van een ‘artistiekeling’. Zo iemand ziet er apart, opvallend uit. Of we bedoelen iemand die vaak bezig is met creatieve activiteiten.

   

  Volgens het woordenboek heeft ‘artistiek’ meer betekenissen. Een ‘artistiek werk’ is een object met kunstwaarde. Een ‘artistiek directeur’ regelt kunstzinnige activiteiten. Die directeur hoeft zelf helemaal niet artistiek te zijn, waarschijnlijk is ‘t een echte manager.

   

  Het woord boven dit stukje ontstond uit een typefout. Ik schreef op wat ik leuk vond om te schrijven. Zodra ik dat woord had getypt en het spellingsprogramma het rood onderstreepte zag ik: dit is juist wat ik bedoel! Ik vind het leuk om artikeltjes te schrijven over kunst … dat zijn natuurlijk ARTtikeltjes! Dit was dan mijn eerste ARTtikeltje. Er zullen er vast nog vele volgen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 215 keer bekeken

 • 12-12-2014

  12 december 2014

  Nou was het toch mijn bedoeling om vaker wat in mijn blog hier te zetten! Dan moet ik dat wel doen! 

  De laatste tijd ben ik vooral bezig met illustraties. Die zijn voor een boek dat ik niet zelf heb geschreven. Daarvan kan ik dus nog niets laten zien. Ook ben ik vrij lang bezig geweest met het dubbelportret van twee van mijn kleinzoons. Dat komt zo op mijn site, maar dat hoort niet hier in de blog thuis. Wat dan wel? 

  Dan maar geen foto vandaag ... 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 203 keer bekeken

 • 4-11-2014 paard

  4 november 2014

  Mijn moeder komt uit een familie van paardenliefhebbers. Ondanks alle moeite (rijden op mijn moeders paard e.d.) ben ik geen 'paardenmens' geworden. In een andere tak van de familie is de paardenliefde wel doorgegeven. Zo kwam het, dat ik gevraagd werd om een paard te tekenen. Dat leek me wel een uitdaging. Het paard op de foto zag er ook wel lief uit (en niet zo erg paard-achtig). Dus deed ik het. 

  Ik koos voor een vrij eenvoudige techniek: de hele tekening maken met een zacht Conté Pierre Noir potlood. Toen alles er op stond heb ik de achtergrond verzacht, door er zachtjes met een 'potloodgum' overheen te gaan. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 266 keer bekeken

 • 31-10-2014 schets voor illustratie

  31 oktober 2014

  Mijn opzet voor het verhaal (prentenboek) 'Ik zie een dier!' kwam terug (geen rpijs gewonnen bij een Belgische wedstrijd), zodat ik eraan verder kan gaan. Mijn favoriete illustratie wordt die van oma Mar met de spin. Ik heb de voorschets wat duidelijker gemaakt met een zwarte balpen. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 251 keer bekeken

 • toch weer verder

  24 oktober 2014

  Ik was gestopt met deze blog omdat ik een andere was begonnen. Maar die andere is toch anders ... Ik zet er maar eens per maand wat op, vrij uitgebreide artikelen, tweetalig (Engels / Nederlands) en voorzien van meerdere plaatjes. 

  Dus ga ik hier weer beginnen met korte stukjes, nieuwe schetsen, e.d. 

  M'n nieuwe tekenpapier uitgeprobeerd. 

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 199 keer bekeken

 • end of this blog

  16 februari 2013

  Hello and goodbye! I'll stop blogging here. I'm going to start a 'real' blog. As soon as it's ready, I'll put it in my Links page.

   

  Hallo en vaarwel! Ik stop met de blog hier. Ik ga een 'echte' blog beginnen. Zodra die klaar is zet ik die op mijn Links pagina.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 437 keer bekeken

 • 2013-02-06

  6 februari 2013

  SOLD!

  Two of my watercolour paintings are sold! The three 'panorama' paintings I made at Curaçao were at 'Focus op Kunst'. The two of Landhuis Savonet are both sold, I think to the same buyer. Now only the beach of Playa Kanoa is left there. And soon I'll be at Curaçao again to paint more. I'll join 'Plein Air Curaçao' there.

   

  VERKOCHT!

  Twee van mijn aquarellen zijn verkocht! De drie panorama's van Curaçao waren tentoongesteld bij 'Focus op Kunst'. De twee van Landhuis Savonet zijn allebei verkocht, ik denk samen. Nu is alleen het strand van Playa Kanoa daar nog. En binnenkort ga ik weer naar Curaçao om te schilderen. Ik doe er mee met 'Plein Air Curaçao'.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 381 keer bekeken

 • Meer blogs >>